Jan Vapaavuori: Kristilliset arvot ovat keskeinen osa kokoomuslaista ajattelua

 

Radio Dein kuntavaalitentit on tentattu. Viimeisenä kuuntelijoille linjanvetojaan ja arvojaan avasi Kansallinen Kokoomus. Pääministeri Jyrki Katainen ollessa estynyt sijaiseksi saapui kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori. Vapaavuoren mukaan kristilliset arvot ovat merkittävä osa puolueen arvomaailmaa. Se, että Kristillisdemokraatit omivat heidän perinteisen sloganinsa kevään 2011 eduskuntavaaleissa, ei päähallituspuoluetta harmita. Hänen mukaansa fraasi kuvaa yhä kokoomustakin.

Oikeistopuolueen vauhdikas ryhmänvetäjä saapuu tenttiin etuajassa, kättelee määrätietoisesti ja alkaa valottaa innokkaasti kokoomuksen kuntavaalilinjoja ja arvoja. Pikkuparlamentin ravintolan vaahterakabinetti on ympäristönä kirjaimellisesti puiseva, mutta Jan Vapaavuori tunnetaan nopeasta ja taitavasta retoriikastaan. Niin nytkin.

Kun ryhmyriltä kysyy kristillisten arvojen merkitystä kokoomuksen ajattelussa ja käytännössä, hän viittaa Helsingin Sanomien pitkäaikaiseen pilapiirtäjään, tosissaan.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Kokoomushan on tullut tunnetuksi aikanaan Karin piirroksissa kypäräpäisenä pappina, josta voi jo helposti tehdä sen johtopäätöksen, että näillä on aina ollut meille iso merkitys. Kyllä kristilliset arvot ja niihin liittyvä kristillinen etiikka on hyvin keskeinen osa kokoomuslaista ajattelua, Vapaavuori vakuuttaa.

Kristillisillä arvoilla – ja pehmeillä arvoilla muutenkin – on tapana kokea jonkinlainen yhteiskunnallinen renessanssi, kun suomalaisten ajat kovenevat, talous horjuu ja turvallisuudentunne tutisee. Näin tapahtui esimerkiksi 1990-luvun alun rajun laman aikana ja saattaa käydä nytkin. Vapaavuori kyseenalaista mutkitta tämän monien asiantuntijoiden esittämän arvion, eikä ole varma kristillisten arvojen erityisesti pehmeydestäkään.

– Olen sitä mieltä, että tämäntyyppiset kristilliset arvojen – onko ne sitten pehmeitä vain miten ne halutaan määritellä – merkitys korostuu kaikissa tilanteissa, eikä vain taloudellisesti vaikeina aikoina.

Koti, uskonto ja isänmaa

Vapaavuoren kypäräpappi-vastauksesta erottuu sana aikanaan. Entä nykyään? Pilapiirtäjä Kari Suomalainen jäi eläkkeelle vuonna 1991 ja kuoli 1999. Osa kristikansasta, jopa kokoomuslaisista kokee, että puolue on riuhtoutunut ideologisilta juuriltaan. Kokoomuksen slogan oli hyvin pitkään Rooman valtakunnan aikojen Pro Patria -sanontaa mukaileva ja Mannerheimin Talvisodan alussa antaman päiväkäskyn päättänyt ajatus ”Koti, uskonto ja isänmaa”.

Kristillisdemokraatit käyttivät eduskuntavaaleissa lupia kyselemättä juuri tätä vaalilausetta. Kristillisen liiton perusti 1950-luvun lopulla joukko kristillisistä arvojen säilymisestä huolestuneita kokoomulaisia. Pitäisikö siis leimallisesti kansainvälisen, sekulaarin ja homoliittoja puolustavan kokoomuksen tuunata ja uusiokäyttää iskulausetta, jolla voisi iskeä jotkut äänestäjät takaisin kotipesään?

– Joo, varmaan voisi. Mutta on siitä (kristillisistä arvoista) hirveän paljon jäljelläkin. Kyllä tietenkin moni niistä perinteisistä arvoista, jotka liittyvät kodin, uskonnon, kristillisen etiikan, isänmaallisuuden ja suomalaisuuden ympärille, ovat edelleen hyvin ajankohtaisia.

Kristillisdemokraattien repäisy oli totta kai provokatiivinen, mutta poliitikan sisältöjä tuntevien silmissä myös varsin looginen. Kysymykseen siitä, että KD ankkuroi kokoomuksen lentävän lauseen omakseen, Vapaavuori vastaa käytännössä samalla tavalla kuin KD:n puheenjohtaja Päivi Räsänen vastasi Dein tentissä kysymykseen tuntemuksista, kun perussuomalaiset menestyvät kristillisillä arvoilla: Hyvä vaan.

– No joo. Varsinkin silloin kun kyse on hyvistä ajatuksista, niin se on pelkästään positiivista, että kaverikin käyttää niitä, Vapaavuori myöntyy.

Kokoomuksen ryhmyriä pitää vielä hieman härkkiä vastaamaan yksityiskohtaisemmin. Kun häntä pyytää luettelemaan kolme kokoomuslaisittain merkittävintä kristillistä arvoa, hän kieltäytyy ensin hieman närkästyneesti vastaamasta, mutta antaa sitten oman, Jan Vapaavuoren listansa. 

– Eeen, koska me ollaan kuitenkin hyvin moniarvoinen, suvaitsevainen puolue, jossa on hyvin erityyppistä ajattelutapaa. Jos nyt katson omasta tulokulmastani, niin välittäminen, lähimmäisenrakkaus – joka pitää sisällään sen, että ihmisillä itselläänkin on vastuuta itsestään ja lähimmäisistään, eikä valtiovalta ei voi koskaan ottaa lähimmäisenrakkauden roolia ihmisiltä itsestään – on varmasti kaikkein keskeisin. Sitten tällainen suvaitsevaisuus, moniarvoisuus ja nämä teemat ovat puolueellemme hyvin keskeisiä. Ja ehkä kysymys kuitenkin on sivistyksestä, suvaitsevaisuudesta ja välittämisestä. 

Arvokanjoni

Luterilaisen kirkon arvolattiaan, ja yhteiskuntaan kattavamminkin, on revennyt viime vuosina eräänlainen railo liberaalien ja konservatiivien välille. Erityisesti konservatiiveissa, joista osa kokee olevansa paremminkin arvoradikaaleja, on kristittyjä, jotka näkevät uskovapauden taivaalla jo tummia pilviä. Näin näkee jopa muutama puoluejohtaja. Kokoomuksen usko koulutukseen yhteiskunnallisen etiikan ja -rauhan takeena on kuitenkin vankkaa laatua.

– En mä usko, kyllä mä luotan tähän meidän arvoperintöön ja sivistykseen. Me ollaan kuitenkin yksi maailman parhaiten koulutettuja kansakuntia. Jos jossakin tämäntyyppisten arvojen merkitys pitäisi ymmärtää, niin kyllä se edelleenkin on meillä.

Vapaavuori kyseenalaistaa konservatiivi-liberaali -jaon pätevyyden, ainakin joissakin tilanteissa, kuten usein valtamediassa.

– Jako konservatismi-liberalismi jakaa selkeästi meidän puoluettamme. Tämähän on sinänsä muuten hyvin hämmentävää tämä konservatismi, että mitä sillä tarkoitetaan. Helsingin Sanomien vaalikoneessa oli kysytty, että pitäisikö kouluissa olla tiukempi kuri. Heistä, jotka vastasivat kyllä, tehdään konservatiiveja ja he, jotka olivat eri mieltä, ovat sitten liberaaleja. Jos hyvistä tavoista, sivistyksestä ja asianmukaisesta järjestyksestä ja muiden huomioon ottamisesta tehdään konservatiivisia arvoja, niin kyllä se minulle sopii ja olen mielelläni konservatiivi, Helsingissä ehdolla oleva Vapaavuori sanailee.

Kaikilla puolueilla on vaalivirvelit toistensa vesillä. Miksi jonkun vähävaraisen arvoradikaalin kannattaisi äänestää liberaalioikeistolaista kokoomusta?

– En tykkää vedota, hän päättää vaalitenttinsä.

Toimittaja tykkää. Jos lukijaa kiinnostaa kuunnella kokoomuksen kokovaalitentti, niin kannattaa etsiytyä osoitteeseen www.radiodei.fi ja klikata etusivun vasemmasta reunasta kohdasta ”Kuuntele”. Radio Dei tentannee poliitikkoja seuraavan kerran kesällä 2014, kun Eurooppa äänestää parlamentistaan.

 

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)