Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen: ”Kirkko on nyt haavoittuvainen”

 

Helsingin Sanominen päätoimittaja Mikael Pentikäinen pitää Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nykytilannetta hankalana. – Kirkon tilanne ei näytä kovin hyvältä – valitettavasti. Kirkko on tällä hetkellä erittäin haavoittuvainen, väittää Pentikäinen.

Kirkon viestintäpäivillä Vantaalla torstaina puhunut Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen pitää mahdollisena, jopa todennäköisenä, että viime syksynä kirkosta eroamisten vyöryyn johtanut Ajankohtaisen kakkosen homoillan seurauksena syntynyt mediakohu toistuu muodossa tai toisessa.

– Kirkolla on laaja jäsenistö, 80 prosenttia suomalaisista kuuluu yhä kirkkoon, mutta jäsenten kirkkosuhde on heikentynyt. Homoilta on esimerkki siitä, kuinka pieni, kirkon ulkopuolelta tullut ärsyke johtaa isoihin vaikutuksiin, jotka tuntuvat sekä kirkon jäsenistössä että taloudessa, Pentikäinen totesi.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Helsingin Sanomien päätoimittaja huomautti, että kohuista on kiusaus syyttää mediaa tai yksittäisiä esiintyjiä, mutta perussyy eroamisiin on Pentikäisen mukaan kuitenkin siinä, että kirkko ja sen sanoma on menettänyt merkitystään yhä useamman suomalaisen elämässä.

– Kirkossa ei oteta riittävän vakavasti sitä uhkakuvaa, jonka jäsenkunnan rapautuminen voi sille aiheuttaa.

”On iso riski, että kirkko repeää”

Pentikäisen mielestä kirkon tekee haavoittuvaiseksi myös yhä jyrkkenevä jako kirkon liberaalien ja konservatiivien välillä.

– Vanhoillisten ja uudistajien välille on entistä vaikeampi rakentaa siltaa. On iso riski, että kirkko repeää joko toiselta tai molemmilta laidoiltaan, Pentikäinen varoitti.

– En kadehdi kirkon johtoa, jonka on taisteltava eheyden puolesta, mutta joka ei kuitenkaan voi tehdä kompromissia vakaumuksestaan.

Pentikäinen vastasi myös kirkollisen uutisoinnin ammattilaisista ja seurakuntien tiedottajista koostuvan yleisön kritiikkiin, jonka mukaan Helsingin Sanomia pidetään uutisoinnissaan kirkkovastaisena.

– Voi olla, että Helsingin Sanomat on ollut joskus kirkkovastainen, mutta se ei ole sitä tänään. Kirkolla ja uskonnoilla on iso merkitys monien ihmisten elämässä ja siksi myös meidän on tärkeä niistä asioista uutisoida. Toki kerromme myös kirkon epäkohdista, mutta emme suinkaan keskity vain niihin, Pentikäinen vakuutti.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)