Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Evankelinen opisto avasi ovet turvapaikanhakijoille

 

Karkun evankeliselle opistolle tuli viime viikolla turvapaikanhakijoita Harjavallan ja Punkalaitumen vastaanottokeskuksista.

Turvapaikanhakijat opiskelevat opiston maahanmuuttajalinjalla suomea ja suomalaista kulttuuria

Evankelisen opiston rehtori Marja Koskenniemi kertoo, että hyvin moni olisi mielellään lähtenyt opiskelemaan opistolle. Lauantaina 18.9. Harjavallan vastaanottokeskuksessa opiston vararehtori Matti Rusama piti infotilaisuuden, jossa yli kahdeksankymmentä turvapaikanhakijaa jätti yhteystietonsa.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

– Kävimme seuraavana päivänä haastattelemassa heidät. Mukana olivat lisäkseni Matti Rusama, suomen kielen opettaja Merja Ristolainen ja asuntolavastaava Mervi Marku. Punkalaitumen vastaanottokeskuksesta olisi myös tulossa meille lisää väkeä. Kaksikymmentä turvapaikanhakijaa on meille kuitenkin maksimimäärä, jonka juuri ja juuri pystymme majoittamaan ja opettamaan yhdessä ryhmässä, Marja Koskenniemi kertoo.

Englanti yhteisenä kielenä

Karkun evankelisella opistolla on yöpymistilaa 150:lle. Näistä paikoista yli puolet on opistolla lukiota käyvien opiskelijoiden käytössä. Lisäksi ovat muut opiskelijat. Turvapaikanhakijat opiskelevat opistolla maanantaista perjantaihin ja lähtevät viikonlopuiksi takaisin vastaanottokeskuksiin.

Kriteereinä sille, keitä Karkun evankeliselle opistolle valittiin, oli erityisesti kaksi asiaa. Turvapaikanhakijoilla piti olla tiedossa ja heidän piti hyväksyä se, että he ovat tulossa kristilliseen oppilaitokseen ja ympäristöön, jossa luetaan Raamattua, pidetään aamuhartaudet ja seinillä on ristit seinillä. Englannin kielen taitoa heillä piti olla sen verran, että he pystyvät seuraamaan suomen kielen opetusta.

– Englanti on tässä vaiheessa ainoa yhteinen kielemme, Koskenniemi toteaa.

Muutama kristitty joukossa

– Uudet opiskelijamme ovat mukavan tuntuisia kavereita, 19-30-vuotiaita nuoria miehiä. Saimme kutsua maanantaina heidät kotiimme kylään ja aloittaa tutustumista, Koskenniemi kertoo.

– Suurin osa heistä on Irakista, loput Iranista, Somaliasta, Nigeristä ja Nigeriasta. Suurin osa on muslimeita, mutta joukossa on muutama kristittykin. Kaikki ovat kiitollisia siitä, että ovat päässeet opiskelemaan opistolle. He ovat hyvin motivoituneita opiskelemaan suomea ja elämää tässä yhteiskunnassa.

Opiskelijat odottavat turvapaikananomuksensa käsittelyä. Opistolla on varauduttu siihen, että moni heistä voi saada piankin kutsun haastatteluun ja sitten kielteisen tai myönteisen päätöksen. Opiston maahanmuuttajalinja jatkuu joka tapauksessa kevääseen asti.

– Olen kiitollinen, jos opistoa voitaisiin muistaa esirukouksessa – sekä turvapaikanhakijoita että muita opiskelijoitamme ja henkilökuntaa – että voisimme välittää kaikille Jumalan rakkautta, armoa ja evankeliumia ja että kaikki sujuisi rauhallisesti ja hyvin, Marja Koskenniemi toivoo.

Sanansaattaja 1.10.2015

Teksti: Elina Takala, Kuva: Matti Rusama