Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Englannin kristityt johtajat korostavat yhteyden ja sovinnon merkitystä kansanäänestyksen jälkeen

 

Kuva: Derwiki/Pixabay

Vaalikampanja ja äänestystulos jakoi Britannian kansaa. Nyt on yhteyden ja sovinnon aika, korostavat Englannin kristityt johtajat.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby ja Yorkin arkkipiispa John Sentamu antoivat julkilausuman pian sen jälkeen kun britit äänestivät Euroopan Unionista eroamisen puolesta. Perjantaina 24. kesäkuuta päivätyssä julkilausumassa arkkipiispat toteavat, että äänestystuloksen jälkeen on uudelleen kuviteltava, millaisten arvojen ja hyveiden tulee johtaa Britannian suhteita toisiin maihin.

Piispojen mukaan kansalaisten on eri äänestyspäätöksistä huolimatta työskenneltävä yhdessä maansa ja maailman tulevaisuuden puolesta. ”Meidän on säilyttävä vieraanvaraisina ja armollisina, siltojen rakentajina, ei muurien.”

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Welby ja Sentamu mainitsevat, että vaaleja edeltänyt äänestyskampanja oli tarmokas ja osapuolet aiheuttivat toisinaan myös haavoja toisilleen. ”Meidän on sen vuoksi toimittava nöyrinä ja rohkeasti – oltava uskollisia kansakuntamme parhaille periaatteille. Yhteys, toivo ja anteliaisuus auttavat meitä kulkemaan nyt alkavan välivaiheen yli.”

Julkilausuma päättyy rukouskehotukseen pääministeri David Cameronin, Euroopan ja maailman johtajien sekä Iso-Britannian kansakunnan puolesta.

”Sovinto vaatii kovaa työtä”

Myös Iso-Britannian Evankelisen allianssin pääsihteeri Steve Clifford kommentoi äänestystä lehdistötiedotteessa perjantaina. Clifford aloittaa toteamalla, että äänestys paljasti kansakunnan ja eri alueiden ja kaupunkien välisen syvän erimielisyyden.

”Me olemme astuneet valtavan epävarmuuden aikaan, emme ainoastaan siksi, että neuvottelemme uudelleen suhteestamme eurooppalaisiin naapureihimme, vaan myös siksi, että vallassa oleva konservatiivinen puolue ryhtyy valitsemaan seuraavaa pääministeriämme.”

Piispojen tavoin Clifford korostaa yhteyden ja sovinnon merkitystä tulevaisuuden rakentamisessa. ”Elämme ja työskentelemme seurakunnissamme ja lähiympäristössämme niiden kanssa, jotka iloitsevat ja niiden kanssa, jotka ovat pettyneitä [äänestystulokseen]. Sovinto vaatii rehellisyyttä ja kovaa työtä. Se vaatii sitä, että me osoitamme kunnioitusta ja avoimuutta niille, joiden kanssa olemme eri mieltä. Emme voi sivuuttaa eroja, joita äänestys paljasti, mutta emme voi erimielisyyksien määritellä meitä.”

Euroopan kirkkojen konferenssin presidentti pahoillaan tuloksesta

Siinä missä arkkipiispat ja evankelinen allianssi välttivät kommentoimasta suoraan äänestystulosta, Euroopan kirkkojen konferenssin presidentti Christopher Hill esitti pahoittelunsa.

”Olen syvästi pahoillani tuloksesta ja myös tavasta, jolla vaalit käytiin”, myös Englannin kirkon piispana toimiva Hill sanoi perjantaina.

Hillin mukaan monilla vaalien alla esitetyillä väitteillä erityisesti maahanmuuttoon liittyen ei ollut mitään tekemistä tosiasioiden kanssa. Lisäksi populistipuolueiden ja joidenkin median edustajien käyttämät äänensävyt olivat Hillin mielestä pikemminkin hysteerisiä kuin järjellisiä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie