Eduskuntaan etenevä Aito avioliitto -kansalaisaloite synnytti keskustelun järjestelmän epäkohdista

 

Aito avioliitto -kansalaisaloite kannattaa avioliittoa miehen ja naisen välisenä liittona.

Kansalaisaloite sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseksi saavutti viikonloppuna tarvittavat 50 000 allekirjoitusta.

Aito avioliitto -yhdistyksen kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä miehen ja naisen välisenä etenee eduskuntaan. Aloite saavutti tarvittavan määrän allekirjoituksia lauantaina 18.7. Nimien kerääminen jatkuu syyskuun loppuun saakka.

50 000 nimen rajapyykin ylittäminen vauhditti aloitteen allekirjoittamisintoa. Aloitteen allekirjoitti kahden ensimmäisen päivän aikana 2910 ihmistä, mutta esimerkiksi pelkästään sunnuntain 19.7. aikana allekirjoituksia kertyi verkkopalveluun 2431 kappaletta.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Aito avioliitto -yhdistyksen tiedotussihteeri ja aloitteen toinen vireillepanija Pasi Turunen sanoo osanneensa odottaakin jotain tällaista. Aloitteen suureen kampanjoimiseen julkisuudessa ei ole ollut varaa. Turusen mukaan media ei juuri kiinnostunut aloitteesta ennen kuin oli selvää, että se keräisi tarvittavan kannatuksen päästäkseen eduskunnan käsittelyyn.

– Nyt kun aloite on saavuttanut tarvittavan määrän nimiä, se on läpäissyt mediasaarron.

– Se on nyt noussut niidenkin ihmisten tietoon, joita muu kampanjointimme ei ole saavuttanut. He heräävät allekirjoittamaan aloitteen, jolloin syntyy piikki.

Kansalaisaloite on kerännyt merkittävän määrän kannattajia paperisten kannatusilmoitusten kautta. Nimiä on kerätty esimerkiksi kesätapahtumissa. Ihmisten into asian hyväksi ja vapaaehtoinen osallistuminen nimen keräämisen on Turusen mukaan todella hieno ja positiivinen asia.

Kansalaisaloitetta ei voi vastustaa

Sukupuolineutraalia avioliittolakia ajaneen kansalaisaloitteen ja nyttemmin Aito avioliitto -aloitteen eteneminen eduskuntaan on nostanut esiin myös kansalaisaloitejärjestelmän epäkohtia. Kritiikkiä on saanut se, ettei nykyinen malli mahdollista kansalaisaloitteen vastustamista vielä nimien keräämisvaiheessa. Tästä syystä aloitetta vastustavat pääsevät ääneen vasta, kun edeltävä kansalaisaloite on edennyt eduskuntaan.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) esittikin lauantaina julkaisemassaan twiitissä ajatuksen myös ei-äänten mahdollistamisesta kansalaisaloitteelle. Näin kansalaiset voisivat myös vastustaa kansalaisaloitetta jo keräysvaiheessa vasta-aloitteen perustamisen sijaan. Tämä ei ole nykymallisessa kansalaisaloitejärjestelmässä mahdollista.

”Nykymallihan sallii sen, että vaikka kaksikin kertaa vuodessa voidaan eduskunnassa käsitellä ihan samaa lakialoitetta tai lakialoitteen vastalakialoitetta.”

”Ja toisaalta eduskuntakin voisi tiukoissa tilanteissa muuttaa päätöstä vaikka joka kerta. Jos se ei nyt todennäköistä olekaan niin teoriassa mahdollista kuitenkin”, Heinonen toteaa Verkkouutisille.

Pasi Turusen mukaan kansalaisaloitteen tarkoituksena on mahdollistaa kanava, jonka kautta kansalaiset itse voivat suoraan osallistua demokraattisesti vaikuttamaan itselleen tärkeisiin asioihin.

– Kansalaisaloite ei ole gallup tai huutoäänestys, ja 50 000 kannattajan kertyminen ei ole ihan pieni juttu. Toivomme vielä paljon lisää nimiä mukaan. Mutta lain näkökulmasta se oikeuttaa käsittelyyn eduskunnassa ja lakivaliokunnassa. Edellytämmekin, että aloitteemme saa tasa-arvoisen ja yhtä perusteellisen käsittelyn kuin sukupuolineutraali avioliittolaki sai.